Babaruha kisokos

Első gyermekünket várva ez egy izgalmas téma, mert ez egy olyan terület, ahol nyeregben érezhetjük magunkat, hiszen ruhákat szoktunk vásárolni. (nem úgy, mint mellszívót például)

Azonban az újszülötteknek egészen más fiziolófiás szükségletei vannak, amik a ruha választáskor is fontos szempontként jelennek meg:

 1. Az újszülöttek bőre sokkal érzékenyebb
  Természetes anyagokkal érdemes elsőre próbálkozni, leginkább a pamut szokott jó megoldást jelenteni. A festésre is érdemes ügyelni, illetve a fém patentok és cipzárok kapcsán fontos, hogy nikkelmentesek legyenek. Ez az újonnan vásárolt darabokon már nagy valószínűséggel így lesz, de a régről örökölt babaruhákon még előfordulhatnak mérgező anyagú fém alkatrészek, így ezeket érdemeskerülni.
 2. Az újszülöttek sokkal gyengébbek
  A babák szempontjából fontos, hogy a ruhában szabadon tudjanak mozogni, viszont az ő mozgásukat még a legártatlanabbnak tűnő darabok is befolyásolhatják, mint például egy szűk pamut leggings. A farmer, kordbársony és egyéb hasonlóan merev anyagokat kifejezetten érdemes kerülnünk, mert ezekben erősen sérül a gyermek szabad mozgása, ami negatív hatással lehet a mozgásfejlődésére. A lábfejes nadrágoknál és rugdalózóknál pedig fokozott figyelmet fordítsunk arra, hogy időben cseréljünk méretet, mert ha túl rövid a nadrág, az visszahúzhatja a lábfejét. Az az ideális ruha egy baba számára, amiben olyan természetességgel tud mozogni, mintha meztelen lenne.
 3. Az újszülöttek a napjuk nagy részét alvással töltik
  Tehát vízszintesen vannak, pont emiatt kell figyelnünk arra, hogy ne nyomja őket semmi, akár hason, akár háton fekszenek. A kiálló gombok, díszek, cipzárfogantyúk problémát jelenthetnek.
 4. Az újszülötteket a szülők öltöztetik
  Az a ruha, amit magadra egy szempillantás alatt feldobsz, az lehet, hogy egy tiltakozó csecsemőre felhúzni komoly művészet. A túl sok gomb, a szűk ujjak és nadrágszárak, az önálló életet élő zoknik nem lesznek a barátaid ebben.
 5. Az újszülöttek hőháztartása nem a legkifejlettebb

  Igen, jól sejted, egy vékony réteggel több ruha kell rájuk, mint ahogy magadat öltözteted az adott időjárási körülmények között. Viszont kalkuláld bele a takarókat is: Ha egy wellsoft takarót tervezel a picire tenni, akkor nem kell a plüssoverál, mert az már úgy túl sok lesz.

További praktikus szempontok

Az uniszex ruhákat fontold meg, mert rengeteg pénzt tudsz velük spórolni:

 • Könnyen örökelhetőek, ha több gyermeket szeretnétek
 • Könnyen eladhatóak, ha nem szeretnétek több gyermeket
 • Az újszülött ruhákat úgyis csak pár napig-hétig hordják a babák, vagy rögtön átnövik, és így azért az előbbi két szempont még nagyobb jelentőséghez jut.
 • A fehér színű ruhákat a legegyszerűbb kezelni, mert bármilyen folteltávolítót használhatsz rajtuk.

És akkor most végre ugorjunk a konkrétumokra:

Örökzöld kérdés, hogy átlapolt vagy borítéknyakú body. Ezt leginkább akkor tudjuk reálisan látni, ha szettekben gondolkodunk, ugyanis a bodyt legtöbbször nem magában szoktuk a babára adni, mert az szinte a baba alsóneműjeként funkcionál.

Rövid ujjú body + rugdalózó

Ez az a kombináció, amit mi használtunk az újszülött babánkhoz az első hetekben. Ezt a kombinációt egy kb. 21 fokos lakásban lehet jól használni a csecsemő születése után közvetlenül.

Rövid ujjú body

Mivel itt a body ténylegesen egy alsó rétegként működik, így nekünk a borítéknyakú vált be. Az átlapolt dupla réteget adna, és az már túl meleg lenne egy rugdalózó alá. Egyrészt ezen csak 3 patentot kell alul bekapcsolni, így nem kavarodunk bele, másrészt mivel rövid az ujja, ezt azért felülről sem nehéz a baba karjaira és fejére ráhúzni. A borítéknyak pedig lehetővé teszi, hogy a baba vállain áthúzva a nyakrészt, lefelé vegyük le a babáról, így az sem jelent problémát, ha kifolyik a pelus tartalma.

Rugdalózó

Alapból egy rugdalózón 9-11 patent van, attól függ milyen márka és típus. Most képzeljetek el egy pelenkacserét félhomályban az éjszaka közepén. Igen, nagy eséllyel félregombolod valamelyiket és kezdheted előlről. Éppen ezért javaslom mindenkinek a cipzáros rugdalózókat. A H&M-ben 3-as készletekben is lehet kapni, illetve szerencsére már egyre több használt ruhacsomagban is ezek vannak a Facebook Piactéren. Néha már a Tescoban is látni 1-1 darabot belőle. Az elején a lábfejes verzióval meg lehet úszni az elveszett zoknik keresgetését is, merthogy a picikről vagy leesik, vagy lerugdossák magukról. Később aktív hordozásnál felmerülhet majd a lábfej nélküli verzió használata is. (Kb 62-68-as mérettől érdemes megfontolni)

Hosszú ujjú body + hosszú nadrág

Ezt a kombinációt inkább csak a köldökcsonk leesését követően érdemes használni. Ez is egy ideális szett a baba számára kb. 21 fokos lakásban.

Hosszú ujjú body

Ennél a szettnél ajánlom az átlapolt bodyt, mert itt a mellkasra nem kerül már más ruha réteg, így jól jön az átlapolás által nyújtott extra réteg az újszülött hőháztartásának. Illetve a karjait is egyszerűbb beledugni, mintha felülről adnánk rá.

Hosszú nadrág

Újszülött esetén én ebből is javaslom a lábfejes verziót, mert ebben az életkorban a zokni a babák ősellensége, és így aztán a szülőké is. Ami nagyon fontos, hogy a derék résznél ne legyen túl szoros az összehúzott rész, és jó, ha visszahajtott (pocaknadrág), mert ezt felhajtva további heteket nyerünk a hordást illetően, így több méreten át is hordható.

Body + kertésznadrág

A sokat hasalós, kúszós-mászós időszakra a lakásban nekünk ez a kombináció vált be leginkább. A body itt már ne legyen átlapolt, mert a kertésznadrág biztosítja a plusz réteget a mellkason. Évszaknak megfelelően választhatunk rövid vagy hosszú ujjú bodyt is. A Symbyo kertésznadrágok 2 méreten át hordhatóak, 3 különböző anyagvastagságban kaphatóak, így minden évszakban jó megoldást jelenthetnek. Ebből a kertésznadrágból van kifejezetten napozó-szerű, nyári változat is, ami rövidebb szárú és vékony anyagból készült.

Napozó

Nekünk nem vált be. Mármint nincs vele semmi gond, de amire alkalmas egy napozó, arra legtöbbször elég egy body is. Főleg 0-3 hónapos korig, amikor még úgyis javarészt alszanak a babák, és egy vékony takaró réteg van rajtuk. Vagy pedig annyira meleg van, hogy nincs szükség plusz rétegre.

Kocsikabát

Ez a hivatalos megnevezése mindenféle felsőnek, amit a baba felsőtestére adunk hűvösebb időben. Ami fontos: az első hónapokra ne felülről ráhúzós felsőket válasszatok. Vagy az eleje, vagy a hátulja legyen teljesen szétnyitható. A gombok eléggé macerásak, a megkötős vagy cipzáros felsőket egyszerűbb használni. Nekünk a kapucnis-cipzáros pamut pulóver vált be, mert így nem kellett külön sapkát magunkkal vinni. Viszont háton alvó babáknál ez a megoldás nem az igazi.

Kocsicipő

Az első hónapokban nincs sok értelme, legtöbbször úgyis be van takarva a babánk, mert fekszik. Esetleg a hordozáskor jöhet jól, mert ott kilóghat a lába a hordozós takaró alól, illetve az van a legmesszebb a hordozó felnőtt testétől.

Sapka és kesztyű

Az újszülött sapkája egy olyan vékony cérnasapka, amit az első 1-2 hétben még beltérben is ráadunk a babákra. Legtöbbször nem nagy hajjal jönnek a világra, és a hőháztartásuk is elég kezdetleges, viszont a 36 fokos anyaméhből éles váltás nekik a szobahőmérséklet. Sokan vásárolnak újszülött kesztyűt is a babájukra, az első gyermekünknek mi is vettünk, de azóta már elég sokat tanulmányoztam a témát és nem javaslom a használatát. Bezavarhat a szoptatásba, mert a babák a kezükön maradt magzatvízből vesznek illatmintát, és szaglás révén keresik az anyamellet, amin a mirigyek ugyanezt az illatot állítják elő. Illetve nagyon fontos érzékszerv a tapintás a csecsemőknek a világ megismerésében, amire nagy szükségük van az első napokban, mert a látásuk még nagyon fejletlen.

Kabát és overál

Ebben a kérdésben azt érdemes átgondolni, hogy milyen szituációban lesz szabad levegőn a pici. Ha autós hordozóban lesz, akkor egy hordozóba csatolható takaró is megoldhatja ezt a réteget, mózeskosárban a takarók vagy egy bundazsák, kendőben magunkra kötve pedig egy hordozós pulcsi vagy kabát. Így aztán az első hónapokra nem nagyon érdemes overálokban gondolkodni. Ha mégis szeretnénk beszerezni, akkor ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl merev az anyaga, mert az úgy fog hatni a pici újszülött babára adva, mint egy kényszerzubbony, nem tudja benne mozgatni a végtagjait.

Nyálkendő

Itt is vannak fontos szempontok: legyen nagyon puha, de lehetőleg legyen azért vízzáró rétege, mert ha átázik, az hűti a baba nyakát és mellkasát és megfázhat tőle. Legyen puha a tépőzárja, ne bökje a baba bőrét.

Zokni

Az első időszakban inkább a lábfejes nadrágok szoktak beválni, de később a hordozós korszak megkezdésével szükség lehet a zoknikra. Ezek előszeretettel esnek le a babák lábáról és vesznek el a lakás (vagy az autó) különböző pontjain. Szerencsére a Sock on márka forgalmaz zoknitartót babaméretben.

Miből mennyit?

Ez a másik gyakori kérdés, ami meg szokott fordulni az anyukák felében. Az 50-es méretet nagyon rövid ideig szokták hordani a babák, ha átlagos méretekkel születnek, így én javaslom, hogy ebből az átlagos mennyiségnek csak a felét szerezzétek be.
Az 56-os mérettől a következő darabszámok váltak be nálunk heti 2 mosás mellett:

 • 10 db rövid ujjú body
 • 6 db rugdalózó
 • 10 db hosszú ujjú body
 • 6 db hosszú nadrág
 • 2 db kocsikabát
 • 1 pár kocsicipő
 • 3 pár zokni
 • 2 sapka

Ha arra is kíváncsi vagy, honnan érdemes beszerezni a babakelengyéket és mennyiért, akkor töltsd le a Babakelengye Költségtervezőt az alábbi linken.

Raffayné Tóth Adél Csilla