Az a tapasztalatom, hogy amikor az anyukák megkapják az első tápszer receptet az egészségügyi dolgozóktól, erősen információhiányos állapotba kerülnek.

Ilyenkor legtöbbször a tápszer írásra az az indok, hogy a baba valamiért nem jut megfelelő mennyiségű anyatejhez. Viszont ettől még az anyukák javarészének továbbra is az anyatejes táplálás a célja.

Én most az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott Csecsemőtáplálási Irányelv alapján írom meg ezt a cikket. Link: KATT IDE
Ez az irányelv hivatalosan az egészségügyi dolgozóknak írja elő, hogy mit tegyenek, de igyekszem lefordítani emberi nyelvre a benne foglaltakat.

Hivatalosan az alábbiak szerint történik a pótlás:

“Fontos, hogy az első három napban a súlyesés fiziológiás, ezért pótlást nem igényel”

“Csak a súlygyarapodás állása és bizonyítottan (dokumentáltan) elégtelen tápanyagbevitel együttes fennállása esetében indokolt orvosi javaslatra pótlás biztosítása. “

Mit ajánlhat az orvos pótlásra?
Első sorban a szoptató édesanya saját lefejt tejét. Ha ez valamilyen okból nem elérhető, akkor női donortejet. Ha az utóbbi sem megoldható, akkor jöhet csak szóba a tápszeres pótlás.

A következő információkat sajnos legtöbbször nem kapják kézhez az anyukák:

  1. Mennyi tápszerrel pótolják ki az elfogyasztott anyatejet?
  2. Hogyan fog nőni az anyatej mennyisége?
  3. Hogyan fogják tudni elhagyni a tápszert?

1. Mennyi tápszerrel pótoljuk ki az elfogyasztott anyatejet?

Az első és legfontosabb alapvetés, hogy a szopásokat nem szoktuk mérni. A szopások mérésének hatása, hogy nő az anyuka stressz szintje, ami viszont rossz hatással van a tejtermelésre. Továbbá elvonja az anya figyelmét a csecsemő jelzéseiről. Illetve az első napokban annyira sok időt tölt egy kisbaba az anyja mellén, hogy konkrétan attól vennénk el az időt.

Na de hogyan állapítjuk meg, hogy mennyi pótlást kapjon a baba, ha nem tudjuk, hogy mennyit eszik?

“Ha nem ismerjük a szopott tej mennyiségét, akkor 50 ml/testsúlykg/nap (alkalmanként 10 ml – max. 20 ml/kg) pótlással indítani (pl. 10 ml+15 ml+15 ml+10 ml/kg=50 ml/kg/nap), majd ezt követően a napi súlymérések eredményétől függően.” /Csecsemőtáplálási irányelv/

Na ebből a matekból pontosan látszik, hogy ezt tényleg nem laikusoknak írták, főleg nem módosult tudatállapotú gyermekágyas anyukáknak.

Pisti babám 3500 grammos.
Akkor 50ml x 3,5 = 175 ml / nap(24óra)
A 20 ml / testsúlykilogramm az ő esetében 70 ml-t jelent, ez a maximális adható mennyiség etetésenként. Ez kb. 3 alkalom pótlást jelent 24 óra alatt.
Ha a 10 ml / testsúlykilogrammal számolok, akkor 35 ml-t kap egy etetésnél, ez kb. 5 alkalom pótlást jelent egy nap alatt.

2. Hogyan fog nőni az anyatej mennyisége?

Mikor lesz elég a tej?
Ha a mell elég GYAKRAN és elég HATÉKONYAN ürül.

Szóval két dolgot fogok most definiálni:
– Mit jelent az hogy gyakran?
– Mit jelent az, hogy hatékonyan?

Akkor ürül gyakran a mell, ha legalább naponta(24 óránként) 8-12 alkalommal mellre kerül a baba. (Ha a baba még nem tud hatékonyan szopizni, vagy valamilyen okból el van választva az anyjától, akkor ez fejéssel pótolható.)

Fontos, hogy lehetőleg a baba minden szopási igényét a mellen tudja kielégíteni, és már a korai éhségjelekre mellre kerüljön: fejforgatása, keresés, az öklöcske rágása, nyalogatása, az izgő-mozgó végtagok, kopácsoló mozdulatok a fejjel.

Akkor szopizik hatékonyan a baba, ha mozog a fülcimpája, illetve az álla és nyaka közötti lágy rész mozog. Láthatóan és hallhatóan nyel.
A táplálkozás alatt a szívás és nyelés aránya 1:1, az alábbi ritmus szerint:
1. nagyra nyitott szájjal szopás
2. szünet – tej a szájban
3. száj összezárása
4. nyelés

“A pótlás megkezdésével egyidejűleg javasolt a mellre helyezés, mellre tapadás ellenőrzése, a szopások gyakoriságának növelése. Amikor a mellre tapadó csecsemő abbahagyja a szopást, vagy nem nutritív szopó mozgásokat végez, a mell kompressziójával növelhetjük a tejtranszfert.” /Csecsemőtáplálási irányelv/

Valljuk be őszintén, ez sem éppen embernyelven íródott, a lényeg az, hogyha úgy látod, hogy a te babád nem tud a videón láthatóan hatékonyan szopizni, akkor kérjél segítséget szakképzett segítőtől vagy tanácsadótól.
Önkéntes Szoptatási Segítők:
https://www.szoptatassegitok.hu/
Szoptatási Tanácsadók:
https://szoptatasitanacsadok.hu/

Fejésre csak akkor van szükség, ha a baba és az anyuka nem lehet együtt, vagy ha a baba nem tud megfelelően mellretapadni, így nem tudja a mellet maga üríteni.

3. Hogyan fogjuk tudni elhagyni a tápszert?

Az egyes pontban idézett irányelv részletben felfigyelhettetek már erre a részre: “majd ezt követően a napi súlymérések eredményétől függően.”

Igen, a tápszer leépítéséhez naponta egyszer, lehetőleg kb. ugyanabban az időpontban mérjük meg a baba súlyát, ruha nélkül, tiszta pelenkában.

Ez pedig a következő részlet az irányelvből:

“– súlygyarapodás esetében 2-3 nap után csökkenteni 10–20 ml/kg (max. 50 ml/kg/nap) mennyiséggel,
– súlystagnálás esetében változatlan mennyiséggel pótolni 4-5 napig (ekkorra várható a súlygyarapodás beindulása),
– súlycsökkenés folytatódása esetében további 50ml/kg/nap mennyiséggel növelni a pótlást.” /Csecsemőtáplálási irányelv/

Tehát a 3,5 kg-os Pisti esetében, ha azt tapasztalom, hogy 2-3 napon keresztül nő a súlya, akkor csökkentem a napi adagját 10 ml x 3,5 = 35 ml-rel.

Így a 4. napon már csak 140 ml-t kap a 24 óra alatt. A 8. napon már csak 105 ml-t, és így tovább…

Felmerülhet kérdésként, hogy ez a csökkentés hogyan valósul meg etetésekre levetítve. Ebben a tekintetben nincs fix szabály, már csak azért sem, mert a csecsemő jelzéseit is figyelembe vesszük. A gyakorlatban talán az a legegyszerűbb módszer, hogy egy-egy etetés utáni pótlást hagyunk el, hiszen a csökkentés mértéke megegyezik az etetésenkénti pótlás mennyiségével. Általában az esti órákban szoktak a babák leginkább nyűgösebbek lenni, így az a tapasztalatom, hogy az esti pótlás mennyiségének csökkentését és elhagyását szokták az anyukák a folyamat végére hagyni.

Ha további kérdések merültek fel benned a témával kapcsolatban, akkor érdemes szakképzett segítséghez fordulnod. A tápszer leépítése első sorban IBCLC vagy laktációs tanácsadók kompetenciája, így azt ajánlom, hogy a https://szoptatasitanacsadok.hu/ oldalon keress megfelelő szakembert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük